V4DIS--Visegrad Group for Developing Information Society V4DIS--Visegrad Group for Developing Information Society
V4DIS--Visegrad Group for Developing Information Society V4DIS--Visegrad Group for Developing Information Society April 11--13, 2010, Prague & Hradec Kralove, Czech Republic

V4DIS 2010 – setkání zástupců veřejné správy zemí V4

04/12/2010, 8:00, Hradec Králové

V kongresovém centru Aldis v Hradci Králové se již posedmé scházejí zástupci veřejné správy zemí Visegrádské čtyřky v rámci akce V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society), aby jednali o rozvoji eGovernmentu a dalších tématech v širším středoevropském kontextu. Konference V4DIS, která doprovází 13. ročník renomované akce ISSS (Internet ve státní správě a samosprávě), byla podpořena Mezinárodním visegrádským fondem a tradičně ji osobně zaštítil předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka.

Konference V4DIS 2010 je pokračováním projektu probíhajícího od roku 2004, který se zaměřuje na využívání ICT technologií v oblasti veřejné správy a souvisejících služeb. Hlavním cílem je vytvořit platformu pro prezentaci nových a zajímavých projektů, stejně jako výměna znalostí a zkušeností na poli e-governmentu a e-turismu. Nedílnou součástí každoročního hradeckého setkání je rovněž představení možností financování projektů z oblasti e-turismu, ať už z visegrádských nebo komunitních zdrojů.

"Konference V4DIS, která se koná již tradičně počátkem dubna v Hradci Králové, je hlavní událostí každoročních aktivit celého projektu," říká RNDr. Tomáš Renčín, ředitel konference. "Setkání významně přispěje k naplnění většiny priorit souvisejících s rozvojem informační společnosti na obecní a regionální úrovni i spoluprací měst a regionů v zemích V4."

Hlavním tématem konference je podpora projektů z oblasti e-turismu, a to především ze strukturálních a komunitních zdrojů, a výhody plynoucí krajům a obcím z přeshraniční spolupráce v této oblasti – ať už jde o trvalé partnerství nebo příležitostné spojení. Dalšími důležitými tématy jsou porovnání rozvoje e-governmentu a e-turismu a spolupráce i výměna zkušeností a best-practices v těchto oblastech. Tradičním cílem projektu je také umožnit širší účast mladých talentovaných lidí na správě věcí veřejných prostřednictvím zvláštní soutěže mladých talentů-programátorů, webdesignérů apod. Na programu je rovněž pracovní setkání zástupců ministerstev vnitra zemí V4.

Další tématickou oblastí konference je komunikační a informační strategie zkvalitnění výměny informací mezi zeměmi Visegrádu s důrazem na využití městských webů a propagace oficiálních zdrojů skupiny V4. Očekávaný přínos a pozitivní stimul přinese také soutěž Eurocrest věnovaná nejlepším městským a municipálním službám.