V4DIS--Visegrad Group for Developing Information Society V4DIS--Visegrad Group for Developing Information Society
V4DIS--Visegrad Group for Developing Information Society V4DIS--Visegrad Group for Developing Information Society April 1—3, 2012, Prague & Hradec Kralove, Czech Republic

Devátý ročník konference V4DIS úspěšně skončil

04.04.2012, Hradec Králové/Praha, English English

Již devátý ročník konference V4DIS (Visegrád Four for Developing Information Society), který proběhl souběžně s 15. ročníkem konference ISSS ve dnech 1.–3. dubna 2012, je minulostí. O pracovní setkání zástupců veřejné správy zemí Visegrádské čtyřky byl i letos velký zájem a zúčastnila se jej řada hostů ze zahraničí – nejpočetnější delegace přijela jako tradičně ze Slovenska, byli zde i četní zástupci veřejné správy Polska i Maďarska, ale nechyběli ani odborníci na informatizaci ze Švédska nebo zástupci Evropské komise. Vedle pořádajícího sdružení Český zavináč se na přípravě celé akce podíleli partneři ze všech zemí V4 – Univerzita Hradec Králové, Magistrát hl. m. Prahy, Únia miest Slovenska, Moldava nad Bodvou, město Karcag (Maďarsko) a nadace Alfa-Omega Foundation, města, Radkow, Rybnik a okres Swidnica (Polsko).

Konference V4DIS je tradiční součástí dlouhodobého projektu, který byl zahájen v roce 2004 a jenž se zaměřuje se na využití informačních a komunikačních technologií ve státní správě a samosprávě zemí V4, vývoj moderních elektronických služeb pro občany, výměnu zkušeností a prezentaci vybraných projektů. Podobně jako v předchozích létech podpořil konferenci i letos Mezinárodní visegrádský fond (IVF).

Osobní záštitu konferenci V4DIS poskytl stejně jako v minulosti řemysl Sobotka, první místopředseda Senátu Parlamentu České republiky, který jako obvykle zdůraznil, jak je mu spolupráce a výměna zkušeností mezi sousedícími zeměmi s podobnou ekonomikou, historickým vývojem i řadou společných problémů blízká. O srovnání vývoje v zemích V4 a zároveň o příklady úspěšných projektů se samozřejmě zajímali i zástupci řady ministerstev, státních orgánů i samospráv, kteří se účastnili národní konference ISSS.

„Fakt, že konference V4DIS je již řadu let tradiční součástí královéhradecké konference, nás těší, ale na druhé straně to představuje i značný závazek,“ říká RNDr. Tomáš Renčín, výkonný ředitel konference ISSS/LORIS/V4DIS. „Věřím, že i v dalších létech budeme ve spolupráci s Mezinárodním visegrádským fondem v našich aktivitách pokračovat a že alespoň částečně přispějeme k dalšímu rozvoji informační společnosti v této části Evropy.“

Mezi hlavními tématy konference v letošním roce opět byly především projekty z oblasti e-turismu, otázky týkající se dalšího rozvoje přeshraniční spolupráce, zkušenosti z implementace moderních technologií v širokém spektru oblastí souvisejících s veřejnou správou a ukázky best practices. Přemysl Sobotka, první místopředseda Senátu Parlamentu ČR předal pamětní listy oceněným účastníkům soutěže JuniorErb zaměřené na aktivity mladých talentovaných lidí v zemích V4, kteří se aktivně zapojují do správy věcí veřejných. Mezinárodní, respektive visegrádský, rozměr má také soutěž EuroCrest – ocenění za webové stránky letos převzali zástupci tří měst z ČR, Polska a Slovenska.